Profile picture for user JT
JT
Question Details

The 4 Matic shifting mode does not work occasionally.  Additionally, after stopping and trying to change gears manually either forward or reverse, I need to put the shifter in park mode before the transmission will engage.  What could the problem be?  I have already checked the battery and the transmission fluid and they are okay.

Comments

Profile picture for user JT

JT  4 months 1 week ago

I'm wondering if it's a mechanical or electrical issue.


Profile picture for user MercedesMedic

MercedesMedic  4 months 1 week ago

One possibility is that the shifter module is defective or on its way out. 

I would read the trouble codes by doing a full system scan. Then post the codes back so that we can get a better idea of what is going on.

What do you mean when you say that the 4matic doesn't work sometimes? 


Profile picture for user JT

JT  4 months 1 week ago

When I want to manually downshift, sometimes it works and other times it does not. This is a new phenomenon. Also, when I come to a stop and want to back up into a parking space or whatever, I have to put the shifter into PARK before it will go into REVERSE. I noticed that the C/S suspension module doesn't work either when this occurs. Two days ago that was the situation, yesterday everything was working properly !! I suspect it may be a computer or sensor problem, am I correct ?? Thanks for responding.


Profile picture for user BMWadict

BMWadict  3 months 4 weeks ago

You need to read the codes from the transmission module. Also there is a good chance the shifter itself is the problem here. It is hard to know without reading the codes.


Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.